Hónapok | Évszakok | Irodalom | Galéria | Kapcsolatok | Kezdőlap

 

Soproni kalendárium

Töredékek Sopron évszázadaiból napról napra

akkor és most

Üdvözlünk kedves Olvasó a Soproni Kalendáriumbam!
Ezen lapon Sopron városa múltjából találsz érdekes történelmi, időjárás-beli és a város polgárinak mindennapjaihoz köthető érdekes eseményeket.
Az események a kezdetektől egészen az 1945 évig kalauzolnak a város és polgársága élet-történetében. Egyes események kifejezetten egy-egy naphoz köthetők. Ezeket a napi dátumok mellé írva találod. Vannak melyek csak egyes hónapokhoz, s némelyek csak egy-egy évszakhoz kötődnek. Ezeket ott a megfelelő helyen találod meg.
Megtalálod, hogyan alakult az éves vásárok rendje az évszádok folyamán. Miként befolyásolták ezeket az időnként fellépő pusztító járványok, melyek közül egy 13. századi pestisjárványban majdnem teljesen elnéptelenedett a város.
Miként alakult a városban letelepedni szándékozó zsidók sorsa. Koronként hogyan támogatta vagy sarnyarta a város vezetése őket.
Voltak boszorkényperek. Itt szállt meg Hunyadi Mátyás Bécs ostromakor. De mikor a török ostromolta Bécset a soproniakat beszállítási kötelezettség terhelte az oszmán táborba.
Korabeli fényképekben, filmhiradókban is lehet gyönyörködni és elmélyülni.
Az irodalom menüpontban található a korabelei mértékegységek átváltása, a feldolgozásra váró irodalom és a város összefoglaló történelme.
Köszönjük szíves türelmed kellemes kikapcsolódást, tanulmányozást és jó kalandozást kívánunk.
Tisztelettel:
A szerkesztők

 

 Irodalom: koszorugabor@gmail.com

Hibajelentés: support.point@hotmail.com


Általános Felhasználási Feltétlek